Megzabolázni az egeret

Az utóbbi időben azon ügyködök, hogy a frissen birtokba vett laptopon használhatóra hangoljam a 14-es Ubuntut. Nem könnyű. Azon a problémán már kvázi sikeresen túllendültem, hogy elalvás után nem kapom vissza a képernyőt, csak egy teljes leállítás után. (megoldás: valamivel nem tökéletesen kompatibilis a lenovo thinkpad és az ubuntu, és ez aúgy jelenik meg, hogy az usb3.0 elérhetősége mellett nem tud felébredni. Ha kikapcsolod az usb3.0-t, akkot pedig fel tud ébredni.) Szóval jöhetett a a következő feladat: a trackpoint és a touchpad összehangolása.

A gond abból adódott alapvetően, hogy ezen a laptopon a radírhoz már nem tartoznak külön fizikai gombok, hanem a touchpad felső sávjának egyes részeit lehet akként használni. Azonban az Ubuntu erről nem tudott, így volt a gép szélénél (alul) rendesen egy jobb és egy bal egérgombom, a felső részen lévő mezők azonban mindkét oldalon balgombként működtek. Kis túrkálás után sikerült megtalálnom egy leírást az askubuntu-n, ami pontosan erről szól, annyi különbséggel, hogy ott még a touchpad által való mozgatást is meg akarta szüntetni a kérdező (amit, ha jól olvasok a sorok közt, végül nem sikerült tökéletesen). A lényeg, hogy a jobbgomb beállításához a linken megtalálható kódot kell a
/usr/share/X11/xorg.conf.d/ mappába tenni, és olyan nevet adni, ami úgy kezdődik hogy "99-" és úgy ér véget hogy ".conf", pl "99-jobbgombkeszito.conf"

A kód itt alább, ami fontos lehet, az a tabulátorok, az itt nem fog látszani, ajánlom a fenti linket tanulmányozásra.

Section "InputClass"
Identifier "tp only with clickpad buttons"
MatchDriver "synaptics"
Option "SoftButtonAreas" "60% 0 0 0 40% 60% 0 0" #Középső és jobbgomb emulálása
Option "AreaBottomEdge" "1" #mozgatás kikapcsolása, de a gombok meghagyása
EndSection

Aki pedig a touchpad mozgatásának kikapcsolását is el szeretné érni, az ugyanezt a fájlt tegye be a /etc/X11/xorg.config.d/ mappába másolnia.

Hozzászólások